
فایل صوتی سپاه با چه هدفی بازنشر شده است؟ / ماجرای شرکت یاس و فساد سیف و عیسی شریفی چه بود؟
در روزهای اخیر بازنشر فایل صوتی از گفتگوی دو مسئول وقت سپاه پاسداران درباره تخلفات صورت گرفته در یک پرونده با واکنشهایی در شبکههای اجتماعی و برخی رسانهها روبرو شده است. این فایل اولین بار در یک کانال تلگرامی بینامونشان منتشرشده و حالا بعد از دو سال عملیات روانی روی آن کلید خورده است.
محتوای این فایل حاکی از بررسی احتمال تخلف از سوی برخی اشخاص و نیز اهتمام جدی مسئولان وقت برای پیگیری آن است. فرمانده وقت سپاه بعد از استماع آن گزارش و اطمینان از صحت آن بلافاصله، دستور عزل افراد سوءاستفاده کننده را صادر کرده و این اشخاص را به دستگاه قضایی معرفی کرد.
قوه قضائیه نیز بهصورت جز بهجز پرونده را بررسی کرده و متناسب با جرائم احکام سنگینی چون زندان و رد مال را صادر کرده است. در یک نوبت حتی یکی از متهمان پرونده به خارج از کشور متواری شده که با اقدامات بهموقع و ویژه آن فرد به کشور استرداد دادهشده و اکنون در حال سپری کردن دوران محکومیت است.
درحالیکه تمامی مراحل قضائی، بازپرسی و دادرسی این پرونده با صحت و سلامت اجراشده و همکاریهای لازم از سوی نهادهای ذیربط ازجمله حراست و حفاظت سپاه در برخورد با عوامل سوءاستفاده کننده با قوه قضائیه انجامشده است.
به ناگهان رادیو فردا (ارگان رسمی سازمان سیا) با یک تیتر جنجالی از یک افشاگری جدید و مهم در یک پرونده فساد دریکی از مجموعههای وابسته به سپاه خبر داده تا بهنوعی فضای رسانهای را علیه برخی مقامات فعلی و سابق سپاه پاسداران هدایت کند.
بهطور طبیعی جنگ روانی دشمن علیه نهادهای انقلابی اقدامی عجیب یا غیرطبیعی محسوب نمیشود. این رسانهها باهدف غوغا سالاری و ترویج تحریف توسط سرویسهای خارجی مدیریت میشوند؛ اما رد پای بازنشر فایل منتسب به فرماندهان وقت سپاه تنها در خارج از کشور نبوده و یک «اتاق عملیات ویژه» باهدف ضربه به ارکان سپاه پاسداران در داخل کشور آن را مدیریت و در رسانههای ضدانقلاب هدایت کرده است.
درست یک هفته قبل از بازنشر این فایل در رسانههای ضدانقلاب و شبکههای اجتماعی، یک حزب سیاسی اصلاحطلب بهصورت عجیبی موضوع مجموعه «یاس» را به سر خط خبرها آورد. ۱۷ بهمن امسال آذر منصوری دبیر کل حزب اتحاد (باقیمانده حزب مشارکت) در نامهای به رئیس قوه قضائیه خواستار بررسی مجدد برخی تخلفات در شهرداری تهران میشود.
در این نامه هیچ اشارهای به روند دادرسی و احکام صادرشده توسط دادگاه نشده و بهگونهای وانمود میشود که پرونده یاس بدون هیچ اقدام مؤثری در بایگانی قوه قضائیه در حال خاک خوردن است!
جالب است بدانیم که اصلاحطلبان رادیکال در حزب اتحاد برای بار اول نبود که این عملیات را کلید زدهاند. پیشازاین محمود میرلوحی عضو ارشد این حزب در هنگام عضویت در شورای شهر تهران با استناد به نتایج به طرح تحقیق و تفحص از شهرداری (دوران مدیریت نجفی) مدعی شده بود که پرونده یاس بهدرستی در دادگاه رسیدگی نشده است. میرلوحی به دلیل نداشتن ادله و اسناد لازم و تشویش اذهان عمومی، توهین و نشر اکاذیب محکوم و به قید کفالت آزاد شد.
در ماجرای بازنشر فایل مذکور، به طرز عجیبی گزارش منتشرشده توسط آمریکاییها در رسانههای ضدانقلاب شباهت به نامه دبیر کل حزب اتحاد داشته و بهنوعی برداشتی آزاد از آن نامه است. این نامه روز گذشته در اقدامی عجیب دوباره توسط خبرگزاری ایلنا (ارگان حزب کار) بازنشر شده است تا بهنوعی فاصله زمانی میان انتشار اولیه آن با انتشار مجدد پرشده و خط دهی اصلاحطلبان به رادیو فردا سفیدشویی گردد.
هلدینگ یاس چه کرده است؟
در میانههای جنگ در سوریه نیروهای مقاومت و مستشاران سپاه باید از دو سو تیر و ترکشهای ایستادگی میکردند. رزمندگان نهتنها باید در میدان در برابر دشمن تا بن دندان مسلح مقاومت میکردند، بلکه باید نیش و کنایههای رئیسجمهور وقت را چون تیرهایی سمی و بهمراتب دردآورتر را نیز تحمل میکردند.
حسن روحانی رئیسجمهور در هر جلسه یا جمعی که حاضر میشد بهنوعی مخالفت خود با مقاومت را علنی میکرد. بهعنوان مثل روحانی در جشنواره سلامت به ناگهان به یک موضوع جنگ در منطقه اشارهکرده و میگوید پول موشکهای سپاه در سوریه را دولت میدهد. آگاهان خوب میدانستند که کنایههای روحانی در یک نشست غیرنظامی بیدلیل نیست و دولت او حاضر به پشتیبانی از رزمندگان در صحنه جنگ نخواهد بود.
این رفتار دولتهای مستقر و تنها گذاشتن سپاه قدس در میدان، فقط مربوط به دولت روحانی نبود و محمود احمدی نژاد هم که بخشی از تحولات سوریه در زمان ریاست او بود، حاضر با حمایت مالی از محور مقاومت و رزمندگان در میدان نبرد نبود.
همین دست سنگاندازیها باعث شد تا شرکت یاس تأسیس شود تا با انجام پروژههای عمرانی بخشی از منابع مالی لازم برای جنگ با تروریستها تأمین گردد. البته یاس به دلایلی در انجام مأموریت خود بطور کامل موفق عمل نکرد، این شرکت به دلیل داشتن یک هیئتمدیره غیرنظامی و خارج از حیطه نظارت سپاه و شهرداری؛ متأسفانه از حیطه مأموریتی خود خارجشده و تخلفاتی در آن روی میدهد.
در فایل منتشرشده فرمانده وقت سپاه بهصراحت از معاون اقتصادی خود (ذوالقدر نیا) میخواهد که با تشکیل جلسه و عدم دعوت از افراد متخلف زیر نظر خودش پرونده یاس مورد رسیدگی دقیق قرار بگیرد. حفاظت اطلاعات سپاه گزارشی دقیق از ماجرا تهیهکرده و پس از بررسی مجدد آن توسط فرماندهی وقت پرونده بهصورت کامل رسیدگی شده و احکام صادرشده برای آن بهسادگی قابلدسترسی برای عموم است.
در این پرونده کوچکترین قصور نیز با سختگیری شدید مورد بررسی قرارگرفته است. بهعنوانمثال یکی از مدیران بنیاد تعاون سپاه باوجودآنکه هیچ دخالتی در سوءاستفادههای صورت گرفته نداشته؛ اما به دلیل قصور در انجام مأموریت با حکم انفصالازخدمت و دو سال زندان روبرو میگردد.
اهداف بازنشر یک فایل صوتی
در اسناد منتشرشده پس از جنایت فرودگاه بغداد مشخص شد که دشمن با توسل به عوامل نفوذی خود بارها سعی کرده است تا موقعیت حاج قاسم را پیدا کند. ماجرای اعترافات محمود موسوی مجد بخشی از اقدامات لو رفتهای است که اسناد آن منتشرشده است.
پس از به شهادت رسیدن فرمانده سپاه قدس دشمن فهمید که «موقعیت قاسم» تنها با شهادت و ترور فیزیکی ایشان از بین نمیرود. حاج قاسم در دل مردم منطقه تکثیر و انتقام خون او به یک سرود بینالمللی تبدیلشده است.
اعلان علنی انتقام گرفتن از قاتلان در خانه خودشان باعث شده است که آنها به تکاپو افتاده و فضا را علیه میراث حاج قاسم مسموم کنند. دستهایی که اتاق عملیات یاس را مدیریت میکند خوب میداند که این پرونده بعد از دو سال از رسیدگی دقیق و کامل هیچ آوردهای نخواهد داشت.
یاس حالا به اسم رمز عملیات علیه موقعیت حاج قاسم در دلهای مردم منطقه بدل شده است. همان جریان نئو فرقانی که سیره شهید سلیمانی را با نام عدالتخواهی فاقد مکتب و معرفت میدانست حالا دست در دست برخی از اصلاحطلبان و مأموران سازمان جاسوسی آمریکا علیه «موقعیت قاسم» اعلام قیام کرده است.
ماجرای شرکت یاس و فساد سیف و عیسی شریفی چه بود؟

شرکت یاس در بحبوحه درگیری نیروی قدس سپاه با داعش و تروریستهای تکفیری و در شرایطی که دولت وقت حاضر به پشتیبانی از رزمندگان در میدان نبود، تاسیس شد تا منابع مالی لازم برای جبهه مقاومت را تامین کند.
اخیرا فایل صوتی ۲ تن از مسئولان وقت سپاه در شبکههای اجتماعی بازنشر شده است که در آن درباره نحوه نظارت و برخورد جدی با یک تخلف در مجموعهای به نام «یاس» بحث و تبادلنظر صورت میگیرد.
اگرچه با مرور محتوای کامل این فایل هم میتوان دریافت که محور اصلی این جلسه، بررسی تخلف احتمالی و اهتمام مسئولان سپاه به ضرورت برخورد با عاملان آن است اما برای روشن شدن موضوع، جزئیات بیشتری از این ماجرا را منتشر شده است.
آنچه در ادامه میخوانید نتیجه تحقیقات خبرگزاری فارس در گفتگو با ۴ منبع مطلع در این پرونده است.
شرکت یاس چه بود و برای چه ایجاد شد؟
شرکت یاس در بحبوحه درگیری میدانی نیروی قدس سپاه با داعش و تروریستهای تکفیری و در شرایطی که دولت وقت حاضر به پشتیبانی از رزمندگان در میدان نبود، تاسیس شد.
این شرکت قرار بود از طریق اجرای پروژههای عمرانی منابع مالی لازم را برای پشتیبانی از جبهه مقاومت تامین کند.
با این حال شرکت یاس نتوانست به طور کامل در اهداف اقتصادی خود موفق شود و از طرفی چون بیرون از ساختار سپاه و شهرداری ایجاد شده بود سیستمهای نظارتی این دو نهاد نتوانسته بودند نظارت موثری را در حین فعالیت این شرکت داشته باشند.
اما با مشکوک شدن فرماندهان سپاه به نحوه عملکرد شرکت، مجموعه نظارتی سپاه به موضوع ورود کرده و متوجه تخلف افرادی به نام محمود سجادی نیا (سیف) و عیسی شریفی میشوند و بلافاصله ضمن منحل کردن این شرکت، متخلفان را به دادگاه نظامی معرفی میکنند. محمود سیف و عیسی شریفی از افراد بیرون سپاه بودند که در پروژه یاس فعالیت می کردند.
ربط اسامی مطرح شده در این فایل صوتی با تخلف صورت گرفته چه بود؟
سردار عزیز جعفری به عنوان فرمانده وقت سپاه در این جلسه، گزارش یک تخلف را از سوی معاون اقتصادی وقت سپاه دریافت میکند. آنچنان که در فایل صوتی هم مشخص است وی خواهان پیگیری و بررسی بدون ملاحظه، تلاش برای احیای بیت المال و نهایتا ارجاع به دستگاه قضایی می شود.
ذوالقدرنیا به عنوان گزارش دهنده این تخلف معتقد است در این ماجرا آقای مسعود مهردادی (معاون بنیاد تعاون سپاه) قصور کرده و نظارت و مدیریت کافی را انجام نداده است. ذوالقدرنیا که به دلیل تفاوت دیدگاه و حساسیت های فوق العاده نظارتی، همه احتمالات نسبت به سوء تدبیر یا نا آگاهی سایر افراد را با فرمانده کل سپاه مطرح میکند و منجر به پیگیری و تشکیل جلساتی در سطوح عالی می گردد که نتیجه آن شفاف شدن تخلفات و اشتباه بودن برخی اعتمادهای نابجا و همراهی و پیگیری برخورد با متخلفان توسط همه افرادی که در این فایل از آنها نام برده شد، میگردد و نهایتا بررسی عملکرد تمامی این افراد به نهادهای نظارتی و قضایی سپرده میشود و پس از پیگیری مشخص میشود که علیرغم کوتاهی آقای مهردادی و اعتماد بیش از حدش به مجرم اصلی ( سیف) خود وی شخصا سوء برداشتی از بیت المال نداشته است. آقایان قالیباف، آبرومند و حاج قاسم سلیمانی و بسیاری دیگر از افرادی که سلامت شخصی و مالی مهردادی را میشناختند نیز به او خوشبین بودند و تصور تخلف از در زیر مجموعه وی را نداشتند.
مهردادی با اینکه فرد پاک دستی بوده و شخصا هیچ سوء استفاده شخصی نداشته است، اما با اعتماد بیش از حد به محمود سیف (با نام واقعی محمود سجادینیا) باعث شکلگیری این تخلف در مجموعه تحت مدیریت خود شده بود. در نهایت همین کوتاهی و اعتماد بی مورد کار دست خود مهردادی داد و این فرد با شکایت سپاه در دادگاه نظامی به دلیل سوء مدیریت به ۲ سال زندان محکوم می شود.
محمود سجادینیا و عیسی شریفی دو نفر اصلی در تخلف صورت گرفته نیز با پیگیریهای انجام گرفته توسط مسئولان ارشد سپاه، دادگاهی شده و محکوم میشوند. عیسی شریفی به ۲۰ سال حبس و رد مال ۴۸۰ میلیارد تومانی در دادگاه محکوم میشود و هم اکنون نیز در زندان دوران محکومیت خود را به سر می برد. محمود سیف نیز به ۳۰ سال زندان و رد مال محکوم میشود. اموال و داراییهای حیف و میل شده نیز از آنها پس گرفته میشود.
نکته مهم در این ماجرا، تلاش فرماندهان سپاه از جمله عزیز جعفری، قاسم سلیمانی و محمدباقر قالیباف برای روشن شدن تخلف و دادگاهی شدن متخلفان است. در یک مورد عیسی شریفی، که پس از برملا شدن ماجرای تخلف از کشور خارج شده بود، با تلاش و تدبیر محمدباقر قالیباف به کشور بازگردانده می شود و در دادگاه جمهوری اسلامی ایران به تخلفاتش رسیدگی شد. وی اکنون در زندان به سر می برد و در حال طی مراحل نهایی رسیدگی قضایی به پرونده خویش است.
پرونده یاس با این که مربوط به اوایل دهه ۹۰ بود و افراد متخلف نیز در آن تحت پیگرد قرار گرفته و محکوم شدند، بعدها مستمسکی برای برخی افراد در جهت سوء استفاده برای تخریب مسئولین و ارکان نظام شد. همچنین رسیدگی های دقیق بعدی نشان داد بسیاری از ادعاهای اولیه درباره این موضوع که در این گفتگو (فایل صوتی) به آن اشاره شده دقیق نبوده است.
اما علیرغم تمام جوسازیهایی که در این چند سال درباره پرونده یاس صورت گرفت، این ماجرا و همین فایل صوتی نشان می دهد بدنه و ساختار سپاه علاوه بر بهرهگیری از نیروهای متعهد، با نظارتهای چندلایه و گسترده به گونهای است که امکان تخلفات را به حداقل می رساند.